”Măsurile de relaxare” în criza pandemiei sunt așteptate, cu nerăbdare, de toți românii, dar ministrul Afacerilor Interne avertizează că noul coronavirus nu va intra ”în vacanță” după data de 15 mai. Epidemia COVID-19 este departe de final, riscurile nu trebuie minimalizate, iar măsurile de protecție nu pot fi neglijate.
Firește, circulația persoanelor va fi mult mai relaxată, după ce starea de urgență va fi ridicată pe teritoriul României. Însă distanțarea socială nu trebuie uitată, iar igiena personală rămâne un criteriu fundamental în lupta împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus.
”Vor fi permise drumețiile, sporturile individuale, mersul cu bicicleta, pescuitul. Oamenii o să poată avea activități, să se bucure de natură, să se bucure de primăvară, de vară, dar în același timp, trebuie să respecte măsurile de izolare, de distanțare socială, de igienă personală, pentru că acest virus nu ia vacanță în 15 mai”, a declarat Marcel Vela la B1 TV.
(CITEȘTE ȘI: ANUNȚ DE LA ”MATEI BALȘ”: ATENȚIE CU TESTELE DE CORONAVIRUS ȘI ANTICORPI LUATE DE PE NET!)
Nemaifiind stare de urgență, ci doar stare de alertă, oamenii vor putea să plece și din localitățile de domiciliu, numai că într-un astfel de caz – transmite Marcel Vela – se va completa o declarație, menționându-se perioada în care respectiva persoană va fi plecată din localitate și destinația. Decizia finală, în acest sens, va fi luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Întrebat dacă o persoană va putea merge, spre exemplu, la munte după data de 15 mai, Marcel Vela a răspuns afirmativ.
”Da, poate. Va scrie în declarația pe propria răspundere că se duce în Sinaia să facă un traseu montan, în perioada de până în perioada de și se duce. Deci la plecare în afara orașului se va completa o declarație, probabil, nu o dau ca și certă, pentru că va decide Comitetul Național pentru Situații de Urgență, dar, pentru a ține sub control posibilele infecții, contaminări cu acest virus păcătos, între orașe trebuie să fie o rigurozitate sau o coordonare, să nu zic un control în sensul strict al cuvântului. Oamenii trebuie să știe că mișcarea lor trebuie să fie în folosul lor, dar dacă se depășesc unele limite, unele reguli, ei pot să-și riște sănătatea”, a completat el.
(VEZI ȘI AICI: AU ÎNCINS GRĂTARELE ÎN PĂDURE, ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS: ”SĂ VINĂ MASCAȚII! ALTFEL… NU PLECĂM”)